Een bedrijf overnemen? Hier moet je op letten! / Voka Ondernemers 06 2017
Er zijn veel elementen waarvoor je aandacht moet hebben als je een bedrijf wil overnemen. Een gedegen financiële analyse vooraf is belangrijk, maar niet voldoende, zo klinkt het bij OBA, dat kantoren heeft in Kortrijk en Antwerpen. Hun stiel is bemiddeling en advies bij de overname van winstgevende kmo’s. We zitten aan tafel met Johan Coucke, Geert Buyse, Martijn Coucke en Jo Decoutere.
“Vijftig procent van de overnemers zijn mensen die hun functie in loondienst opgeven.”
Geert Buyse, Johan Coucke, Martijn Coucke en Jo Decoutere
“Vijftig procent van de overnemers zijn mensen die in dienst hebben gewerkt en hun functie opgeven om een bedrijf over te nemen als actieve vennoot”, zegt het viertal. “Een managementbuy-out bijvoorbeeld, waarbij het bestaande management zich bij hun werkgever inkoopt, of een managementbuy- in, waar wij hier vaak mee te maken krijgen. In dat geval gaat het om een externe manager die een bedrijf koopt om zelf te gaan runnen. Van die laatsten zijn er momenteel veel op zoek naar een overnameopportuniteit.”
Een ‘startende overnemer’ moet eerst en vooral een goede kijk hebben op zijn eigen kwaliteiten, vindt OBA. “Waar ben ik goed in? Heeft het bedrijf een profiel als het mijne nodig? Heb ik de capaciteiten om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen?” Zomaar zelf de markt opgaan en kmo’s benaderen, werkt meestal niet. Een kantoor als O.B.A. heeft een portefeuille met ‘verkopers’, naast een uitgebreid kopersnetwerk, en heeft zo al een voet tussen de deur. “Als je de nodige kennis en affiniteit hebt, staat weinig je in de weg om in een voor jou nieuwe sector te gaan ondernemen.” Laten we vooral ook niet de persoonlijke klik tussen de overnemer en verkoper uit het oog verliezen. “Dat is cruciaal: beide partijen moeten elkaar volledig kunnen vertrouwen.”
Een klik met de overlater, een stevige structuur, een goede locatie… zijn belangrijke elementen in de waardebepaling, maar finaal is het toch vooral de overnameprijs die bepaalt of een dossier succesvol wordt afgerond. “De verkoopprijs moet realistisch zijn en dat valt alleen in te schatten met een doorgedreven boekenanalyse. Die gaat verder dan louter omzet en winst. De bepalende factor is de rendabiliteit, want daarmee moet je de overname terugverdienen. Daar komen bureaus zoals het onze in beeld, die de cijfers kunnen interpreteren en toelichten, om tot een objectieve en realistische waardering te komen.”
Hoe pak je het op de werkvloer aan? “Tijdens het overnameproces heb je als koper het best geen contact met het personeel, want dat creëert onnodige onrust. Na de overname komt het erop aan om het personeel gerust te stellen. Dat doe je door de continuïteit te verzekeren.” (JD - Foto Hol)